неделя, 9 септември 2018 г.

Иван Вазов - Нова земя


Веднага след събитията от „Под игото“ жителите на Бяла Черква бягат на тълпи от турците. Много от тях загиват не от турската армия, а от двама-трима, които ги настигат и, разчитайки на страха на българите, ги ограбват и съсичат. Един от бегълците е Найден Стремски, който се е отделил от семейството си, за да намери кон за болната си майка. Докато той търси семейството си, неговият баща бива убит, а Найден замръква в гората, където се среща с младо момиче на име Невянка.

Двамата прекарват нощта в гората, но извива буря и тръгват наслуки. Спасява ги един овчар.

Години след тези събития Найден вече почти е забравил станалото, живее в Русе и гасне по своята голяма любов – Драга. Тя е кокетка, красавица и лекомислена на моменти. Драга има по-голяма сестра – Светлина, която е омъжена и е по-голяма красавица. Случва се така обаче, че една вечер Светлина ненадейно бяга от дома си с руски войник и родителите на Драга, от страх да не станат за посмешище, се обръщат към Найден, като към най-близък, да я намери и разубеди.

Найден дава всичко от себе си да настигне Светлина и той успява да я пресрещне в хана, точно преди да се качи на влака за Русия. Светлина се връща по тъмно при мъжа си, който я приема без мъмрене и натякване (толкова я обича).

След този героизъм като че нищо не може да застане между Найден и Драга, но тя внезапно му показва своето истинско лице – докато е бягал след сестра ѝ, Стремски е имал и дуел с Веригаров, който на бала предната вечер обидил Драга. Найден успява да иде на дуела, а Веригаров от страх урежда да го хвърлят в затвора за час-два, докато всичко отшуми. Когато Драга разбира какво се е случило, тя приема с насмешка жертвоготовността на Найден.

Найден става ревнив, но в същото време идва новина, че ще продават на търг дома на баща му. Скоро и Драга го изоставя без обяснения и се сгодява набързо за Веригаров, който баща ѝ предпочита. Огорчен, Найден напуска Русе с чичо си Евтим и заминава за Бяла Черка, а Драга много скоро е изоставена от Веригаров, защото той е разбрал, че баща ѝ живее в дългове и всъщност семейството ѝ е бедно.

Когато се връща в Бяла Черква, Найден се среща отново с Невянка – тя вече не е онова същото момиче, а образована и елегантна госпожица. Невянка, също така, е и дъщерята на онзи, заради когото е загинал бащата на Найден и който е вкарал семейството му в дългове. Въпреки това Найден и Невянка се влюбват и решават да избягат заедно и да се оженят. Две години след бягството ѝ бащата на Невянка, бившият чорбаджия, най-сетне се примирява с женитбата им, но след това умира.

На Невянка и Найден се ражда син – Александър, когото те кръщават на княз Александър, но много скоро той умира и Невянка се разболява от скръб. Въпреки че Найден вече се занимава с политика и с Невянка живеят в Пловдив, двамата заминават на дълго пътешествие, на което срещат сина на Радко Пръдлето. Синът му се представя първо за швейцарец, после за благородник, прави много дългове, издирван е и от полицията.

В последната част от романа преминава в борба за Съединението на Княжество България с Източна Румелия. То минава безкръвно, но Стремски е заловен и животът му е изложен на риск. Тогава Боримечката и Найденовият приятел Рангел се впускат да го освободят и успяват. След Съединението Найден се записва войник и заминава, а Невянка отново се потапя в скръб.

 

Историческото време, което обхваща романа, е между Освобождението и Съединението. Включени са сюжетни линии, които описват първите кълнове на социализма в България, първите последователи и „празната“, според Вазов, идея, на която лежи социализма. Образът на Рангел пък е свързан с традиционното, което среща новото. В неговата сюжетна линия той убива турчин и е издирван от властта, включително и Дондуков дава заповед да бъде намерен, но той сменя името си на Ангел и, благодадение на Стремски, си намира работа в града. Там обаче попада на нова дилема – един от приятелите на Найден е мекушав и ужасно обича жена си, която се държи с него като с парцал и му изневерява постоянно. Мъжът не издържа и се обесва. Рангел побеснява и решава да отмъсти и ето ти случай – пламва пожар в една къща и Рангел се спуска да спаси жената, която е останала вътре. Като се качва по стълбата, той разпознава жената на обесения и вместо да я издърпа, блъска я в огъня и тя изгаря жива. В селото никой не разпознава трупа, а за жената на обесения се носи слух, че е избягала.

Когато Найден се занимава с политика, негов невидим враг е поп Кън, който защитава неговия опонент. Поп Кън е обратното на онова, което се очаква от един свещеник и дори не се опитва да го прикрие. Той има гласовете на много хора, но когато те виждат истинското му лице и как богухулства, убиват го, смазват го, разчленяват го.

Съединението на Княжество България с Източна Румелия се осъществява с една ключова сцена – обасждането на конака и извеждането на турската власт. Найден и Невянка не присъстват на тази сцена, нито са участници в движението, тъй като по това време са още на екскурзия.

Драга се появява още няколко пъти в романа. Тя дори прави косвен опит да се събере с Найден, но тръгва по лош път и става любовница на богаташ.

Някои от героите от „Под игото“, включително чичо Евтим, кака Гинка, Иван Боримечката, Рачко Пръдлето са включени в романа и имат малки роли наред с дузина други нови персонажи, които се появяват и изчезват, без да оставят особена следа и всичко това е смесено с честите разсъждения на Вазов върху съвремието, бъдещето и политиката.

1 коментар: