неделя, 24 юни 2018 г.

Иван Вазов - Нора


Иван Гойчев чува за новата пиеса на Ибсен – Нора („Куклен дом“) и решава да заведе жена си на представлението. Иван усеща, че нещата с Любица не вървят добре. Тя е вечно недоволна и той не разбира защо. Истината е, че Любица се е омъжила много млада и е имала големи очаквания от живота и мъжете, тъй като е чела любовни романи и нищо от написаното в тях не се е сбъднало.

Както никой път, Любица се съгласява да иде на представлението. С Гойчев са хладни един към друг, ала щом се връща от представлението, Любица съвсем охладнява към мъжа си и бракът им тръгва към края си. Причината за това е самата пиеса „Нора“, която разказва за жена в нейното положение, също млада и също с дете (Нора има две деца), които оставя и отива да си живее живота.

Изведнъж Нора става модел за подражание на Любица и един ден до толкова ѝ писва от нейния мъж и еднообразието у дома, че оставя детето си на прислужницата и заминава за София, оставяйки само едно писмо на мъжа си, в което му заявява, че го напуска.

В София живее нейната добра приятелка – Мария Стридлова. Още когато Любица идва, тя опитва да я разубеди да се върне при мъжа си. По време на престоя си Мария я запознава със своята леконрава снаха – Вера. Вера има репутация в София като вятърничава жена. Тя веднага се съгласява с постъпката на Любица и дори я запознава с младия Тихов. Любица и Тихов се влюбват и започват връзка, която не крият от никого.

В това време Иван Гойчев е на ръба на лудостта. Той праща писмо след писмо на Любица, умолява я да се върне, обещава ѝ да си затвори очите за всичко, да ѝ прости и обещава, че ще живеят по-добре от тук нататък. Иван дори заминава за Сосфия, но каквото и да прави, Любица се отнася към него с пренебрежение. Тя вече си мечате да се разведе с него и да се венчае за Тихов.

Тихов, който е богат и необразован, има намерение да харчи от парите на баща си цял живот, да живее както му се ще и изобщо не споделя намеренията на Любица. Когато обаче усеща накъде вее вятърът, той се отдръпва от нея и я изоставя. Наранена повторно от собствените си фантазии, Любица много мъчно решава да се върне обратно у дома (вече са минали два-три месеца и е късният август), където я чакат мъжът ѝ и детето ѝ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар