четвъртък, 20 септември 2018 г.

Жорж Санд - Малката Фадет


В малък град, където основният занаят е земеделието, се раждат близнаци – това се смятало за рядкост и често водело до неприятности или смърт на единия от близнаците. Бабата, която помогнала за раждането, посъветвала родителите да обличат децата с различни дрехи, да ги държат далеч един от друг и в никакъв случай да не им позволяват да се обичат твърде силно, иначе това ще ги погуби.

Така се случило обаче, че близнаците винаги ходели еднакво облечени и не могли да живеят без другия. Въпреки че много си приличали, те имали съвсем различен характер. Силване, който бил първородният, бил по-чувствителен, докато по-малкия му брат – Ландри, бил силен и смел.

Двамата братя пораснали и Кайо от съседното стопанство предложил работа за единия от двамата. На майката било много трудно да реши кого да прати и се спряла на Ландри, защото той щял да издържи на изпитанието, докато Силване оставила при себе си, за да го утешава.

На близнаците им било много трудно един без друг, но времето минавало и те скоро свикнали.

Веднъж, когато близнаците били на 14, Силване много силно се разстроил от вечното отсъствие на брат си и избягал. Ландри тръгнал да го търси и попаднал на малката Фадет – дребно момиче с тъмна кожа и парцали вместо дрехи, което всички смятали за магьосница и слугиня на дявола. Фадет имала малко братче – Скакалеца – гърбаво и куцо, което също всички ненавиждали. Щом видяла Ландри, Фадет го заговорила и му обещала да му каже къде е брат му, стига да ѝ даде всичко, което пожелае. Ландри първоначално се отнесъл грубо с нея, но после се съгласил и тя му казала.

След като намерил брат си, Ландри не споделил на никого за случката  сам започнал да живее в опасения какво ли може да му поиска малката Фадет. Тя обаче не го заговорила от този ден и се опитвала дори да го избегне. Минало се време, Ландри и Силване станали на 17 и Ландри най-накрая срещнал малката Фадет и я питал какво иска в замяна.

Фадет разкрила сърцето си пред него, тя искала от него само приятелството му, но Ландри бил толкова гневен, че пожелал да си изчистят сметките и малката Фадет (тя била само година по-малка от него) пожелала да танцуват седем пъти на неделното тържество. Ландри се съгласил, въпреки че в сърцето му имало друго момиче и той вече се бил уговорил да танцува с нея.

Като видели Ландри и Фадет да танцуват, децата започнали да ги подиграват, а любимата на Ландри го изоставила и също започнала да му се присмива. Фадет видяла накъде отиват нещата и решила да освободи Ландри от обещанието му, но той изтанцувал с нея всички седем танца. Късно вечерта след тържеството Ландри се прибирал през гората сам, когато чул някой да плаче и открил малката Фадет. Двамата седнали да говорят и тя му разкрила всичко и най-вече причината хората да се държат толкова сурово с нея.

Оказва се, че майка ѝ била лека жена, а баща ѝ – лош човек. След като били изоставени от родителите си, те попаднали под „грижите“ на баба Фаде, която нямала силите да се справи с деца и всяка вечер биела брата на Фадет. Целият си живот Фадет е прекарала в защита на брат си и в неговото изхранване. Ландри от своя страна също ѝ казва защо хората не я харестват – това е заради външния ѝ вид – защото е облечена в дрипи, не се грижи за себе си и се държи като момче.

След този откровен разговор Ландри изведнъж изпитва увлечение към Фадет и пожелава да я целуне, а тя припада от радост. От този ден Ландри започва все по-силно да се влюбва във Фадет и забелязва промяната у нея – тя започва да се грижи за себе си и дрехите си, отношението ѝ към околните се променя и двамата започват тайно да се срещат. Въпреки това хората разбират и тръгват слухове, заради които Фадет иска да замине за града. Преди да тръгне, Фадет признава чувствата си на Ландри.

Минава една година и Фадет се връща на село седмица преди смъртта на баба си. След като баба Фаде умира, малката Фадет взима цялото ѝ наследство. Оказва се, че старата е била много богата, три пъти по-богата от родителите на Ландри и Силване. И за да покаже на баща им, че тя е достойна за снаха, отива при него с кошница и носи цялото си богатсво. Изкушен от златото, бащата на близнаците започва да планува сватбата на Ландри и малката Фадет.

Думитр на бащата обаче повалят Силване на легло. Той и друг път е бълнувал, но сега нещата излизат извън контрол и той е на ръба на смъртта. Все още вярвайки, че Фадет е вещица, майката и бащата на близнаците я викат, за да излекува Силване и тя успява. Но когато казват на Силване за нея, той пак ляга на легло и тогава Фадет отива при него и му казва очи в очи, че онова, от което страда, съвсем не е болест, а душевна ленивост; че той има зло и ревниво сърце; че измъчва майка си и че съвсем не страда толкова, колкото изглежда. Силване разбира правотата на думите ѝ, съгласява се с нея и скоро оздравява.

Когато траурът на малката Фаде свършва, тя се жени за Ландри. Скоро след това съветват и Силване да си намери жена, но той решава да стане войник и с това учудва всички. Фадет е онази, която го изпраща последна на гарата и двамата дълго разговарят и плачат. Години по-късно, когато Силване става генерал, майка му разкрива истината за неговото решение. Силване се е влюбил в жената на брат си и е пожелал да иде възможно най-далеч от нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар