вторник, 26 март 2019 г.

Марк Твен - Принцът и просякът


Том Канти и синът на Хенри 8, Едуард, се раждат в един и същи ден и изглеждат по един и същи начин. Том отраства в бедно семейство, има две сестри – Нан и Бет, и майка, която много го обича. Истинските злодеи в живота му са неговият баща и баба му, които го карат да проси и го пребиват от бой. Единствената утеха в живота на Том е местният свещеник, който го научава да чете и пише, както и на малко латински.

Един ден Том се озовава пред портите на двореца. Виждайки нахалството му, кралски стражар опитва да му посегне, когато престолонаследникът вижда тази сцена, приближава се и го спира. Едуард кани Том в стаята си, започва да го разпитва, разказва му някои неща от живота си, а после двете момчета виждат колкото много си приличат и, като на шега, решават да разменят дрехите си. Тъкмо когато мислят отново да се сменят, Едуард се изпълва с ярост към стражаря и решава да го накаже, хуква с бедняшките дрехи в двора и когато стражарят го вижда, удря му един и го изритва на улицата при струпалите се бедняци.

Едуард започва да протестира и да твърди, че той е престолонаследникът, но минават часове и никой не му обръща внимание. Тогава той започва да се скита и да търси начин да се върне, когато попада на бащата на Том. Когато Едуард му казва, че е принц, бащата смята, че синът му е полудял от бой. Само майката разбира, че това наистина не е Том, защото той има навик от малък да крие лицето си при силна светлина.

В това време в двореца Том осъзнава, че всички го взимат за принц и когато опитва да убеди придворните в обратното, те го взимат за обезумял и го водят при краля. Хенри 8 е известен със своята жестокост, но е мил и любящ баща към своя син. Кралят внимателно разпитва сина си, а после казва, че от силния стрес той е загубил част от спомените си. Други също разпитват Том и като разбират, че знае и латински, убеждават се, че положението не е чак до там загубено.

Том се сблъсква с живота на принц, с трудностите на дребни неща като обличане, с церемониите на хранене, но свиква само за четири дни и веднага започва да показва своята загриженост – помага на хора в беда, вика ги при себе си и ги изслушва, а после отсъжда свободата им и никой не му противоречи.

В това време истинският принц е принуден да проси – нещо, което той отказва да направи, и при следващия опит на жестокия баща да го разубеди, той бива спасен от Майлс Хендън – дребен благородник и воин. Той също не вярва в историята на Едуард, но решава, че ще се прави на негов слуга, за да му помогне с каквото може. Кани го при себе си в кръчмата, а на сутринта излиза да му купи дрешки, но неговият баща съумява да примами Едуард навън и да го отвлече, за да го накара отново да проси.

Едуард все се опитва да избяга, попада на банда крадци, сред които е баща му, попада на селяни, които се отнасят добре с него. Единствените, които вярват, че той е принц, са две малки деца. Накрая Едуард попада на отшелник, който решава да го заколи, но в този момент на помощ му идва Майлс Хендън. За съжаление, скитникът успява да го измами, а Едуард е „спасен“ от бащата на Том и неговият помощник. Когато отново е накаран да проси, помощник на бащата, Хюго, иска да се отърве от него и да го натопи – краде кошницата на една жена, а после я слага в ръцете на Едуард. Жената решава да осъди детето, но когато съдията ѝ казва, че заради прасенцето (в кошницата е имало прасе) детето ще изгуби живота си, тя размисля. Майлс намира Едуард и успява да го измъкне от затвора, а след това заедно отиват в семейното му имение.

Там Майлс е посрещнат особено студено. От братята му е оцелял само най-лукавият – Хю, който с едно фалшиво писмо е накарал всички да смятат Майлс за мъртъв. Така баща му е умрял, а годеницата му, Едит, е принудена да се ожени за него. Майлс настоява тя и слугите да го разпознаят, но всички отричат, че това е той и го хвърлят в затвора заедно с принца.

В затвора Майлс е навестен от един свой стар слуга, който тайно му казва цялата истина. По-късно Майлс разбира, че Едит е била принудена да излъже, че не го познава, защото Хю е заплашиш да убие Майлс пред очите ѝ. След като изтърпява наказанието си, Майлс е пуснат на свобода и двамата с Едуард се връщат в Лондон.

В това време са се случили доста важни неща – Хенри 8 е мъртъв и Том е провъзгласен за крал. Предстои му коронация. Преди това той участва в церемонията на Припознаването, като върви на кон из града и хвърля монети. Така среща майка си и тя се хвърля към него, но той отрича да я познава, а после започва да се чувства много зле. В деня на коронацията, за негово огромно щастие, идва самият Едуард, целият облечен в дрипи. Никой не вярва, че той е кралят, но Едуард го доказва, като разказва къде е бил големия държавен печат. Още преди размяната с Том, Хенри 8 му е дал печата да го пази и само принцът е знаел къде е (а Том го ползвал да си чупи орехи).

След като всичко си идва по местата, Едуард 6 прави Майлс Хендън граф, връща му всички владения, наказва брат му и всички, които са били жестоки към него, успява да спаси някои от затворниците, с които се е запознал, докато е бил в затвора, а накрая прави Том „кралски възпитаник“ – негова лична титла, която той носи до края на живота си и бива уважаван за това, че е бил закратко крал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар