понеделник, 10 декември 2018 г.

Васил Друмев - Иванку, убиецът на Асеня


Царската дъщеря Мария и нейната дама – Тодорка, седят заедно и редят цветя. Тодорка признава на Мария, че силно обича Иванко, който е началник на войската, но е убедена, че той няма чувства към нея, защото е само робиня. Мария също обича Иванко и изпитва ревност към Тодорка. Но царската дъщеря съвсем не подозира, че нейният телохранител, Милко, има чувства към нея.

Тодорка отива в дома на баща си Исак. Той е севастократ – това е титла, близка до тази на царя. Исак е бил почитан като господар във Византия, но в България се чувства като роб и за да отмъсти на Асен, той иска да направи дъщеря си царица. За тази цел използва Тодорка, за да накара Мария да се влюби в Иванко и да пожертва всичко за него.

Иванко идва в дома на Исак. Старецът опитва да го убеди, че той е по-достоен за цар и дори му дава писмо от византийския император Алексей, който е готов да го подкрепи. Иванко изпитва съмнения – колкото повече цар Асен го засипва с дарове и приближава към себе си, толкова по-силно Иванко иска да заеме мястото му. Иванко разсъждава на глас, Тодорка го подслушва и като чува, че той се съмнява в себе си, влиза, за да го убеди в обратното.

Иванко е влюбен в Тодорка и се кълне, че е готов да направи всичко за нея. Тодорка му намеква, че той не е за нея, а трябва да стане царски зет. Исак пък не го интересува нито едното, нито другото – той просто иска да види разрухата на България.

Един от велможите, Симо, усеща, че нещо не е наред и че царят е в беда. Исак казва на Тодорка, че трябва да го отстранят. По същото време при Иванко идва тайно неговият брат – Драгомир, и двамата обсъждат плана за свалянето на Асен. Милко е на тяхна страна. Исак ги подслушва и разбира, че те не искат войските на Алексей.

В това време Асен е получил вест от отец Иван, че брат му Петър е предател. Асен чете и писмото от самия Петър, в което това се потвърждава. Носят му вест, че Симо е отровен (Тодорка му сипва отровно вино), а заловеният пратеник е убит в килията си. Асен се среща лично с Петър и му казва подозренията си, дава му собственото му писмо, но Петър не казва нищо друго, освен че е наклеветен.

Петър е прогонен да живее в далечен край. Асен е разкъсван между това да бъде брат и цар.

Отец Иван се промъква тайно от Цариград в Търново и предупреждава Асен за предателството. Казва му, че Иванко иска да го свали от трона и че брат му е невинен, а после иска пръстена на царя и Асен му го дава. Вечерта Иванко се промъква в спалнята на Мария – тя му е дала ключ за своята стая и за тази на баща си. Иванко просто я е накарал да му докаже любовта си по този начин. Мария пресреща Иванко и разбира, че той само я използвал, за да убие баща ѝ, а нея – да прати в манастир.

Иванко отива в стаята на царя, двамата се сбиват. Иванко казва, че всички са на негова страна, включително и Мария, при което царят губи бдителност и Иванко го убива.

След три месеца Исак разбира, че народът започва да предусеща истината – не Петър е убил Асен, а Иванко. Причината за това са песните на баба Кера, дойката на Мария, която сега ходи от град на град да разказва как Иванко е примамил царкинята. След този случай Мария е полудяла и хората смятат, че това ѝ е наказанието, задето е станала съучастница в убийството на баща ѝ.

Отец Иван и Петър скитат сред народа, преоблечени като просяци. Отец Иван укорява Петър, че прощава на Иванко злодеянията и че той трябва да е истинският цар. Петър събира войска, с която обсажда Търново. Исак вижда как българите заемат все повече страната на Петър и изоставят Иванко.

Тодорка разказва на баща си Исак колко се променил Иванко, как все му се привиждал Асен. Двамата са разтревожени и за изчезването на Мария, която доскоро е била в окови. Милко също е изчезнал. Всеки момент трябва да пристигне армия от 50 хиляди гърци.

В двореца има пир, канят певец. Идва предрешен отец Иван и пее за това как Иванко е убил Асен, а след това показва на всички присъстващи лудостта на Мария. Двамата изчезват и след малко идва войник, който казва, че крепостта е окупирана от войската на Петър. Иванко и хората му се вдигат на бой, той успява да убие Милко, но войската му е сразена и Петър става цар. Исак и Тодорка успяват да избягат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар