неделя, 24 февруари 2019 г.

Чарлз Дикенс - Дейвид Копърфийлд


Романът започва с раждането на Дейвид Копърфийлд. Баща му, който носи същото име, умира преди това, а майка му – Клара, е наивна до мозъка на костите си. В деня на раждането идва сестрата на покойния ѝ мъж – Бетси Тротууд. Тя е студена, решителна жена, която иска детето да е момиче и да бъде кръстено на нея, но когато разбира, че е момче, тръгва си и повече не се връща.

Грижите за Дейвид се падат изцяло на майка му Клара и на бавачката – Пеготи. Дейвид отраства като щастливо и обичано момче, до момента, в който майка му се жени за Едуард Мърдстоун. Клара до последно държи в тайна женитбата си, Пеготи е против, затова и пращат Дейвид при роднини на Пеготи – далеч, при морето, където братът на бавачката живее в малко корабче. Там Дейвид се запознава с неговия племенник, Хам – силен младеж, и малката Емилия, която г-н Пеготи обожава. Компания им прави и мис Гъмидж, която редовно е в лошо настроение след загубата на съпруга си.

Когато Дейвид се връща след две седмици, майка му вече е женана и първите промени в дома са настъпили. Дейвид се озовава във враждебна среда. Вторият му баща е строг човек, който държи на безгрешно изпълнение на задачите, образование и уважение. Скоро в дома идва и сестра му – Джейн Мърдстоун. Двамата се опитват да наложат и изменят характера на Клара, докато тя продължава да се съпротивлява. Клара не може да угоди на всикчи и се разкъсва. Виждайки колко силна е връзката ѝ с Дейвид, те опитват да го пречупят, докато се стига до момент, в който Едуард пребива Дейвид и на следващия ден решава да го прати в училище за момчета.

Когато Дейвид отива в училището, там е ваканция и компания му прави единствено учителят г-н Мел. Когато занятията започват, директорът нарежда по искане на баща му да закачат табела на гърба на Дейвид, на която пише „Пазете се, той хапе!“, защото докато доведеният му баща го е бил, Дейвид го е ухапал по ръката.

В началото децата се държат остро с него, но Дейвид бързо намира закрила и Джеймс Стиърфорд – изключително обоятелно русо момче с огромно влияние в училището, най-вече над директора. Стиърфорд дори успява да уволни учителя Мел, защото разкрива, че той е беден.

Дейвид се запознава и с Том Тредълс, който е затворено дете със стърчаща коса и заради сложния си живот, обича да рисува множество скелети.

След няколко месеца Дейвид се връща у дома и разбира, че майка му има дете. Двамата и бавачката прекарват най-хубавия си следобед, а после Мърдстоун брат и сестра се връщат. Джейн Мърдстоун брои дните, които остават до заминаването на Дейвид и атмосферата в къщата е все така мрачна. Дейвид се връща при приятели си, но много скоро след това се получава вест, че майка му е починала заедно с детето си. Дейвид се връща за погребението и Клара е погребана, по нейно желание, заедно с бебето.

Дейвид разбира, че баща му вече няма да го издържа и той и сестра му почти напълно забравят за съществуването му. Дейвид заживява със слугите, ходи, където си иска, и чете книги на воля. Един ден обаче приемният му баща му заявява, че от тук насетне той трябва да си изкарва парите сам и го праща при един свой познат да върши къртовски труд в голяма фабрика. Там Дейвид отлепя етикети и мие шишета, а парите, които изкарва, едва му стигат за храна.

Пеготи се жени и му праща понякога пари. Един ден Дейвид ѝ иска повече пари, за да избяга, ала едно момче го обира и той тръгва да се скита от град на град, опитвайки се да открие своята леля – Бетси Тротууд.

Когато я намира в дома ѝ, Бетси живее със своята слугиня и г-н Дик, който има психично отклонение, но който пише стойностни мемоари. Именно г-н Дик убеждава Бетси да задържи момчето, да го облече и да му подреди собствена стая. Скоро след това Бетси праща писмо на приемния му баща и той идва със сестра си, за да прибере Дейвид, ала когато Бетси разбира що за хора са те, гони ги и задържа Дейвид при себе си.

Щом поотраства, Бетси праща Дейвид в Лондон да се учи. Там той се запознава с Агнеса и баща ѝ Уикфийлд, който много пие след смъртта на майка ѝ. Когато Дейвид навършва 17, Бетси го праща в адвокатска кантора да се учи за помощник. Там той се запознава с г-н Спенлоу и почти веднага се влюбва в дъшеря му – Дора.

Случайността среща Дейвид и Джеймс Стиърфорд. Двамата се веселят и Дейвид го запознава с любимото си семейство Пеготи. Дори му разказва, че някога е бил влюбен в Малката Емилия, която сега е голяма красавица. Джеймс, въпреки високото си положение, дружи със семейство Пеготи и дори им купува лодка, а малко след това се получават новини, че Емилия е избягала с него. Това е голям позор и още по-голям удар за семейството, тъй като тя е трябва да се омъжи за Хам.

Единствено г-н Пеготи, който я обича безрезервно, не губи вяра и тръгва да я търси от град на град. В това време Дейвид се среща с Том Тредълс – той има юридическо образование и мечтата му е да се ожени един ден за любовта на живота си, но парите му все не стигат. Том дори става поръчител на един стар познайник на Дейвид – г-н Микобър, който има жена и огромна челяд, живееща в сянката на непрестанни дългове. Г-н Микобър дори е лежал в затвора за длъжници, но той и жена му винаги са усмихнати и уверени, че „нещо ще изскочи“ (въпреки че Микобър на няколко пъти мисли да се самоубива).

Дейвид е много влюбен в Дора и решава да поиска ръката ѝ от нейния баща. Дора има придружителка – самата Джейн Мърдстоун, която открива тайните ѝ писма от Дейвид и ги показва на баща ѝ. Спенлоу е твърдо против брака им, но скоро той умира, падайки от каретата си. Дора остава под опеката на две свои лели. Дейвид и леля му Бетси редовно им ходят на гости и скоро женитбата се урежда.

Дейвид намира щастието, но нещо продължава да го гложди. Леля му се оказва в банкрут и отива да живее при него. Г-н Микобър започва работа при Юрая Хийп - омразен тип, който Дейвид изобличава в лицемерие още в началото на общото им познанство. Юрая успява да вземе кантората на г-н Уикфийлд след смъртта на Спенлоу, да застави Микобър да върши всякакви долни неща за пари и дори да си навие на пръста да се жени за красивата Агнеса.

Дейвид се опитва да помогне на г-н Пеготи още в самото начало да върнат Емилия и го води при майката на Джеймс – г-жа Стиърфорд. Компания ѝ прави Роза Дартъл, която Джеймс е обезобразил със секира в детството си и която го обича въпреки това (всъщност, в един момент те са и любовници). Г-жа Стиърфорд не желае и да чува, че синът ѝ ще се ожени за момиче от долно потекло, а Роза Датръл не престава да я унижава. След няколко месеца идва икономът на Джеймс, който е напуснал след голяма обида, нанесена от господаря му. Той именно разказва на Дейвид какво се е случило след бягството на Емилия – как е била подмамена, как са живели с Джеймс, кои държави са посетили и как накрая той ѝ е заявил, че ще я ожени за лакея си и как тя вдигнала голям скандал и избягала. От тогава нищо не се знаело за Емилия.

За да открият Емилия, Пеготи и Дейвид намират Марта, нейна стара приятелка, на която Емилия е помагала. Марта намира Емилия и я подслонява при себе си, но по някаква причина Роза Датръл я намира първа и я унижава толкова дълбоко, че на Емилия ѝ се приисква да умре. Скоро Емилия и Пеготи се срещат, а тя се скрива от света и на Дейвид само пише писма.

Минава година и половина от брака на Дейвид с Дора. Тя се оказва дете-съпруга, на което Дейвид не може да повлияе по никакъв начин и той решава да я приеме точно такава, каквато е. Дейвид става писател, при това известен. Дора и леля му си стават много близки, но скоро Дора заболява, незнайно от какво, както и нейното кученце, което вечно лае всички. Двамата издъхват в един и същи ден.

Дейвид тръгва за родния град на Пеготи, който е връхлетятн от невиждана буря, способна да събори къщите. Корабите се борят с вълните и опитват да стоят далеч от брега, но един от тях се разбива и вълните започват да го рушат. Хам се появява, вижда един оцелял, който се сражава смело на палубата, но не успява да го спаси и губи живота си. Когато измъкват тялото на последния мъж на кораба, оказва се, че това е бил Джеймс Стиърфорд. Дейвид взима тялото му и го носи на майка му. Когато научава за смъртта му, тя си губи ума, а Роза Дартъл започва да ѝ крещи, че тя я обича повече от него и това продължава години наред.

Дейвид и Тредълс се сближават – двамата не могат да не забележат промените, които са станали с г-н Микобър. И двамат получават писма от отчаяната му жена, която твърди, че не може да го познае. Скоро получават писмо и от г-н Микобър, който твърди, че е извършил много лоши неща и сега ще си плати за тях. След като организира всичко добре, г-н Микобър кани Дейвид, Тредълс, Агнеса и Бетси в кантората на двуличният Юрая и разкрива пред всички измамите му. Виждайки че е победен, майка му опитва да го убеди да се споразумеят, но след този случай, Юрая е разбит. На няколко пъти г-н Микобър е арестуван за съучастничество, но Дейвид или Тредълс му плащат глобите. Бетси Тротууд обещава да му даде малко пари, за да си направи ферма в Австралия и той и цялото му семейство започват отрано да се учат как се гледат животни.

Семейство Микобър потегля за Австралия заедно с Марта, която по-късно се жени. Там срещат и учителя Мел, който също живее добре.

Дейвид заминава на пътешествие и когато се връща, Тредълс е вече женен. Дейвид разбира от доктора, който някога да помагал за раждането му, какво се е случило с втория му баща – той си е намерил млада, богата съпруга, която е довел до вдиотяване заедно със сестра си. Всички в околността мразят семейство Мърдстоун.

Бащата на Агнеса се оправя след удара, нанесен му от Юрая. Дейвид се среща с Агнеса и разбира, че има силни чувства към нея и че я е обичал през целия си живот. Малко преди да умре, Дора е разговаряла с Агнеса и я е помолила да стане втора жена на Дейвид. Двамата се женят скромно след две седмици и имат деца. Десет години след това идва г-н Пеготи, който също е заминал за Австралия с Емилия. И двамата водят щастлив живот, макар и изолиран. Той казва на Дейвид също, че г-н Микобър вече е съдия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар