вторник, 18 декември 2018 г.

Иван Вазов - Хъшове


Румъния, Браила, кръчмата на Странджата

Всички са се събрали в кръчмата на Странджата да ядат безплатно боб. Страндата уверява другарите си, че няма да ги остави гладни. Странджата някога е носел байрака, а неговите другари са участвали в освободителното движение. След малко идват Македонски и Бръчков. Владимир Бръчков е поет, едва 20-годишен, избягал от родителите си, за да се присъедини към хъшовете.

Владиков е нещо като водач на хъшовете. Той е учител и е на 28 г. Когато идва, запознава се с Бръчков и казва под секрет, че ще изнесат представление – „Изгубена Станка“, за да съберат пари, с които да платят за убийството на султана.

Владиков отива в дома на Добревич, където учи сина му Димитраки. Дъщерята на Добревич, Евгени, е слабост на Владиков и той е почти сигурен, че я обича. Владиков си тръгва и след него идва старият Бръчков да търси сина си. Идва и Странджата да вземе костюмите, които Добревич му е обещал за представлението.

Идва Попчето с билети за представлението и книжки на Бръчков. Стартият Бръчков разбира, че той познава сина му и му дава един наполеон, за да каже на Владимир в кой хотел е отседнал, за да се видят.

Евгени казва на Владиков, че родителите ѝ искат да я дадат на един богат влах – Крецулеско. Тогава Владиков се обяснява в любов на Евгени, а тя бяга.

Всички много са харесали представлението, най-вече заради Македонски. Но заради наема на театъра, костюмите, барута и всичко останало, са им останали съвсем малко пари и не могат с тях да платят за убийството на султана.

Евгени носи на Владиков писмо от Русчук, защото куриерът не е намерил никого в училището или у Странджата. От Русчук имат нужда от паспортите на Левски, за да избяга. Бръчков настоява да иде, но всички избират Македонски, защото той е бил много пъти у баба Тонка. Македонски тръгва, но се връща и казва, че го преследват стражарите, защото се сбил с Христович. В аптеката Христович е говорил против Владиков, а Македонски си изпуснал нервите. Когато идва стражар да го търси, Странджата се представя за него и така Македонски успява да си хване влака.

Македонски се връща след две седмици. Странджата са го пуснали от затвора, но е много болен. Получават се известия, че до 15 дни трябва да се събере чета, а Владиков до два дни трябва да избави Евгени от нежеланата женитба.

С последни сили Странджата завещава на Бръчков двете си ценни вещи – парче от знамето и документ от първия революционен комитет. Македонски идва и му казва, че ще събират четата, от което Странджата започва да се вълнува и умира.

Минават четири години. За да минат в България, хъшовете са се опитали да откраднат пари от Крецулеско – Владиков е бил оправдан, както и Македонски, но Бръчков и останалите са били в затвора досега. Когато са излезли, те са започнали да се подготвят да заминат за Сърбия и там да се включат във войната.

Всички са на жп гарата. Изпраща ги Говедаров. Владиков е бил през цялото време в Москва да завърши обучението си. Той принуждава Говедаров да му каже кой му е пращал пари и се оказва, че това е Евгени. Владиков е смятал да не се среща с нея, а направо да замине за Сърбия. Тя го убеждава да остане с нея поне още за ден, но в последния момент Владиков размисля и тръгва с останалите. Евгени казва „Сега още повече те обичам“ и припада. Бръчков успява да се види случайно с баща си, който му дава благословията си.

В последната сцена всички са на бойното поле.

Няма коментари:

Публикуване на коментар