вторник, 11 декември 2018 г.

Пиер Корней - Сид


Инфантата дона Урака иска да свърже в брак Родриго и Химена. Инфантата сама е влюбена в Родриго, но защото вярва, че щом е родена от крал, трябва да се омъжи за крал, иска по-скоро да се избави от своите чувства.

Дон Диего и дон Гомес разговарят – дон Диего е избран за възпитател на княза, а дон Гомез му удря плесница. Дон Диего иска да се защити, но вече е твърде възрастен и ръката му изневерява, затова моли сина си Родриго да отмъсти за него, въпреки че дон Гомес е баща на Химена, неговата любима. Родриго е раздвоен между това да предаде баща си или Химена.

Родридо предизвиква дон Гомес (графът) на бой. Графът умира, а дъщеря му химена отива при крал Фердинанд, за да иска справедлива присъда за убиеца. Химена се връща у дома, придружавана от дон Санчо, който е влюбен в нея. Те разговарят и тя му дава възможност да отмъсти за нея, ако желае. Всъщност, Химена още обича Родриго и смята, след като получи главата му, самата тя да умре.

Родриго отива при баща си, дон Диего, и му казва, че е готов да умре, защото не може да има Химена. Баща му отвръща, че не е време за безсмислена смърт, тъй като в страната настъпват маврите. Освен това, чули за обидата, приятели на дон Диего са дошли също да отмъстят за него, но Родриго ги е изпреварил. Сега Диего иска Родриго да оглави тази дружина и да тръгне срещу враговете на Испания. Той това и прави и дори успява да плени двамата крале. Маврите наричат Родриго „сид“ – „повелител“.

Химена пак отива да моли краля за справедливост, но той не иска да наказва Родриго, след като вече е станал герой. Тогава Химена иска да организира турнир, в който рицари да отмъстят за баща ѝ, като се бият с Родриго, но единственият, който иска да се сражава с него, е дон Санчо. Родриго отива при Химена и ѝ казва, че е готов да умре, след като тя иска толкова смъртта му, но тя отвръща, че иска от него да се бие с дон Санчо и да победи, защото наградата за победителя е да се ожени за Химена.

Дон Санчо идва при Химена с окървавен меч и тя мисли, че той е победил. Отчаяна, тя го моли да вземе имотите ѝ, но да я остави да скърби в манастир за баща си и Родриго. Санчо отвръща, че всъщност е победен и че Родриго го е накарал сам да съобщи за това. Родриго идва, а кралят казва на Химена, че ще ѝ даде една година време да стане негова жена, да се утеши и сама да види героят в него, докато самият Родриго ще иде да се бие с маврите на тяхна земя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар