петък, 14 септември 2018 г.

Жорж Санд - Индиана


Индиана е 19-годишна красива, чернокоса креолка. Тя е омъжена за навъсения, жесток и стар полковник Далмар, който ѝ крещи и бие от деня на сватбата им. Единствените близки на Индиана са нейният братовчед Ралф, който е 10 години по-възрастен от нея, невероятно красив, но студен и видимо безчувствен; и млечната сестра на Индиана и нейна слугиня – Нун, която също е креолка и не ѝ отстъпва по красота.

Романът започва една вечер, в която Индиана получава поредния си пристъп. Мъжът ѝ го няма и Ралф опитва да извика слугите. Нун идва късно, изглежда притеснена, тъй като е видяла как господарят ѝ Далмар е излязъл с пушка, след като са му съобщили за някакъв крадец. Отвън се чуват изстрели и след малко носят ранения в рамото Реймон дьо Рамиер.

Индиана се съвзема и се грижи за него и раната му. Когато Реймон идва на себе си, той казва, че опитал да проникне във фабриката на Далмар и да открадне идеите му. Истината е, че Реймон е любовник на Нун и от известно време той се промъква в дома на Далмар, за да се срещне с нея. Единствен свидетел на тяхната връзка е градинарят.

На Реймон обаче тази връзка започва да му омръзва; знае, че и без друго е обречена на провал, докато Нун е готова да пожертва всичко за него, ако ще ѝ до края на живота си да бъде негова прислужница. Реймон започва да посещава дома на Далмар и става приятел на стария полковник. Вниманието му е привлечено от красивата му съпруга, която решава да направи своя. Индиана е толкова измъчена от тормоза на мъжа си, толкова наивна и неопитна, че бързо се оплита в мрежите му и се влюбва в нея.

Когато обаче Реймон иска да посети госпожа Далмар, той не може лесно да се измъкне от Нун, която все още силно го обича. Докато той изгаря от обожание от Индиана, налага му се да преспи с Нун. На следния ден обаче, без да иска, той разкрива истинските си чувства пред Нун и тя разбира, че той е влюбен в нейната господарка. Скоро след това тя се самоубива.

Индиана се обвинява за смъртта на Нун. Последните ѝ думи към нея са били жестоки и тя смята, че е подтикнала момичето към смъртта. Реймон пък мисли, че Индиана е наясно със ситуацията и го мрази. Една година след трагичната случка той опива да поднови връзката си с нея и, след като разбира, че Индиана не подозира нищо, излива цялата си страст върху нея.

Внезапно обаче на Реймон и тази любов му омръзва, въпреки че Ралф, братовчедът на Индиана, му помага много пъти. Ралф презира Реймон, но тъй като много силно обича братовчедка си, прави всичко възможно, за да държи връзката им в тайна. Реймон обаче не само че иска да прекъсне отношенията си с Индиана, но и да я накара да се влюби още по-силно в нея, за да ѝ отмъсти. Дори опитва да използва майка си.

Така се случва, че полковник Далмар бива разорен и трябва да замине на остров Бурбон. Това се оказва идеална възможност за Реймон да се отърве от Индиана. Тя решава да избяга от съпруга си и да остане при Реймон, но той я отпраща и тя заминава за острова. С тях идва и Ралф. Започват дълги месеци на дълъг и еднообразен живот, когато един ден Индиана получава писмо от Реймон – в момент на слабост и малко след смъртта на любимата му майка, той си спомня за Индиана и в нея вижда единствената жена, която ще го утеши и обича.

Разбирайки сама колко много го обича, Индиана тайно организира пътуването си и заминава с кораб. Когато пристига във Франция, на благородниците се гледа с презрение. Тя остава без средства, прекарва два месеца в болница, отрязват ѝ дори косата, но тя успява да намери начин да се върне при Реймон. Оказва се, че той е в старото имение, което Далмар е продал след банкрута. Радостна, Индиана намира Реймон четящ в една стая и се хвърля в краката му, но скоро след това идва съпругата му и се оказва, че той не само е забравил Индиана, но и се е оженил по сметка, тъй като тя е новата господарка старото имение Далмар.

Покрусена, Индиана се връща обратно в хотела, в който е отседнала, ляга болна и управителката вика лекар. Вместо него идва Ралф, който ѝ разказва, че полковник Далмар е починал в навечерието на заминаването ѝ и че сега тя е свободна жена и може да се омъжи за Реймон. Индиана му разказва всичко, цялата си мъка, а Ралф ѝ обещава двамата да се самоубият, след като и двамата са много нещастни.

Това като че ли ги прави щастливи и те заминават на пътешествие, за да открият подходящо място да сложат край на живота си. Когато идва този ден, Ралф решава най-сетне да признае всичко на Индиана и ѝ разказва за своята едностранна любов, за начина, по който е гледал на нея, за времето, когато сам той е бил женен, как е бил презиран от жена си и как е изгубил сина си. След като завършва, Индиана разбира, че той е бил човекът, заслужаващ любовта ѝ. Ралф я взима на ръце и решава да се венчае с нея на небето, след което се хвърля с нея от една скала.

В заключителната част се появява нов разказвач, който се среща със странна, изолирана двойка – Индиана и Ралф. Те са презирани от обществото, за тях се носят слухове, но след като остава за кратко с тях, разказвачът разбира колко добри хора са, двамата го обикват и накрая се разделят с добри чувства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар