сряда, 12 декември 2018 г.

А. П. Чехов - Три сестри


В една отдалечена от Москва губерния, в семейство Прозорови празнуват в един и същи ден смъртта на бащата, славен военен, и именният ден на една от трите сестри – Ирина, която е едва на 20 години. Освен трите сестри – Олга, Маша и Ирина, в семейството има и брат, Андрей, който е най-голям и ужасно е напълнял след смъртта на баща им. Майката е починала отдавна. Онова, което обединява сестрите, е мечтата им да се преместят да живеят в Москва.

Олга е учителка, Маша е женена за Фьодор Кулигин, който също е учител, а Ирина е телеграфистка, но тази работа ѝ е страшно противна.

Барон Тузенбах е около тридесет годишен, прави големи подаръци и ухажва Ирина.

В дома на Прозорови идват гости, които поздравяват Ирина. Същият ден на служба встъпва Александър Вершинин, 43-годишен, родом от Москва, женен за втори път и жена му постоянно заплашва да се самоубие, но той я търпи такава. Сред гостите е и барон Николай Тузенбах, който няма и тридесет, но е заинтересован от Ирина. Фьодор Кулигин, мъжът на Маташа, също идва и подарява на Ирина собствената си книга, но се оказва, че вече го е правил и дава книгата на Вершинин.

Всички сядат на масата и се оказват точно 13 души. Някой казва, че на масата има влюбени и това кара Наталия, годеницата на Андрей, да избяга. Андрей я настига и ѝ предлага брак.

В следващото действие Андрей и Наташа са женени, имат момченце – Бобик. Зимата е, чакат коледари у дома. Трите сестри мечтаят още за Москва. Наташа иска да премести детето си в стаята на Ирина. Сольоний се обяснява в любов на Ирина. Жената на Вершинин пак заплашва да се отрови. Андрей е загубил много пари на карти.

Трето действие започва с това как в града е пламнал пожар. Има много пострадали и семейство Прозорови дават много дрехи. Къщата им е пълна с хора. Доктор Чебутикин, 60-годишен, е съвсем пиян и разказва как Наташа изневерявала на мъжа си с някой си Протопопов, с когото излиза на разходки. Наташа вече има второ дете - София. Ирина казва, че Андрей е заложил къщата, без да каже на нея и другите си две сестри, а парите харчи Наташа. В началото на сцената Наташа се препира с Олга да изгонят старата слугиня Анфиса. Ирина вече е на 24, работи в градската управа и мрази живота си, защото заминаването за Москва вече ѝ се струва много далеч. Маша признава на Олга и Ирина, че обича Вершинин. Олга съветва Ирина да се ожени за барона, макар и да е грозен, а Ирина обещава да го направи, когато идат в Москва.

В последното действие е минала още една година, военните заминават. Ирина си е взела изпита за учителка и ще отива да преподава в училището. Баронът ѝ е направил предложение за брак, което тя е приела. Той е решил да стане обикновен човек и да работи в тухлена фабрика. Олга вече е директорка на училището. Сольоний и баронът са се срещнали пред един хотел, скарали са се, баронът е обидил Сольоний, а последният му обявил дуел.

Андрей признава на Чебутикин, военния лекар, че вече не обича жена си и че тя му се струва пошла. Вершинин също заминава по служба, сбогува се с Маша. Тя започва да плаче, а мъжът ѝ, Кулигин, казва, че няма да я упрекне за нищо. Идва доктор Чебутикин, който е присъствал на дуела, и казва на Ирина, че баронът е мъртъв. Трите сестри се прегръщат една друга, утешават се, а на Олга ѝ се ще да знае за какво са живели и за какво са страдали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар