четвъртък, 13 декември 2018 г.

А. П. Чехов - Чайка


В имението Сорин се подготвя пиеса. Нейният автор е Константин Трепльов, 25-годишен младеж. Майка му е актриса и приема в дома си много известни личности, но Константин се чувства излишен, а и майка му се сърди, защото за пиесата е избрал Нина Заречная, дъщерята на богат помешчик, а не нея. Константин разговаря с вуйчо си, Пьотр Сорин, и се притеснява дали Нина ще дойде и тя наистина идва, но само за половин час, защото баща ѝ и мащехата ѝ не ѝ позволяват да посещава имението Сорин от страх и тя да не стане актриса. Константин има и друга причина да я покани – той е влюбен в нея.

Гостите идват и сядат, пиесата започва, но майката на Константин, Ирина Акрадина, непрестанно говори. Накрая Константин излиза, нарежда да спуснат завесата и изчезва, а майка му пали цигара, признава, че пиесата не е по вкуса ѝ, но и че не е искала да обиди сина си. После всички си тръгват и остава само лекаря Дорн, който казва на Константин да продължи да пише, въпреки всичко. Константин тръгва след Нина, плачейки, а Маша признава на доктор Дорн, че обича Константин.

Във второ действие е ден за сеитба, а Ирина Аркадина иска да иде до града. Иля, техният управител, отказва да ѝ даде коне и тя започва да плаче, а той заявява, че ще напусне. Нина е на гости, родителите ѝ ги няма за три дни – тя не може да се начуди на актрисата, която прилича съвсем на обикновен човек, и на белетриста, Тригорин, който се радва, ако успее да улови и две риби. После Нина и Тригорин разговарят и писателят разказва за мъките си като белетрист. Двамата виждат мъртва чайка и Нина разказва как Константин я е убил заради нея и как сам той мислел да умре от любов. Самата Нина, в нощта на представлението, нарича себе си чайка, привлечена от езерото край имението.

За да се избави от чувствата си към Константин, Маша казва, че ще се омъжи за своя учител. Заради майка си, Константин вече е направил опит да се застреля. Тригорин заминава. Константин е убеден, че писателят го е страх, отхвърля предложението му за дуел и затова бяга. Ирина Аркадина също заминава. Тя се обяснява в любов на Тригорин, после цялата прислуга излиза да я изпрати. Тя тръгва с Тригорин за Москва, но той се връща да си вземе бастунчето и тогава Нина го пресреща и му казва, че ще зареже семейството си и ще замине за Москва, за да стане актриса. Тригорин ѝ казва в кой хотел да отседне, а после продължително я целува.

След две години.

Братът на Ирина Аркадина се чувства зле и ѝ телеграфират да дойде. Тя пристига заедно с Тригорин. Константин не е зарадван от появата му, но е привидно помирен с него. Маша вече има дете от учителя и мисли как двамата да се преселят по-далеч от имението, за да забрави любовта си. Константин Трепльов разказва на доктор Дорн за Нина и за това как имала дете от Тригорин, но то починало и как той я изоставил и се върнал при Ирина Аркадина. Кариерата на Нина като актриса била дори по-кратка, тя пишела писма на Константин, които той не четял, и под всяко се подписвала като „Чайка“. Става ясно, че Нина от пет дни живее в хан и нейните родители не ѝ позволяват да се прибере.

Докато останалите вечерят, Константин остава в кабинета си да редактира новия си ръкопис. На прозореца се появява Нина. Константин е зарадван, той още не е забравил любовта си към нея. Нина е като болнава, говори несвързано, но твърди, че обича Тригорин повече, отколкото преди, а после прегръща Константин и бяга през стъклената врата.

Константин остава замислен, къса ръкописа си, а после отива в градината. Майката и гостите се връщат, Ирина Аркадина чува силен шум и се стряска. Докторът казва, че се е пръснало шишенцето му с етер и отива да провери, а после под секрет казва на Тригорин да отведе Ирина Аркадина, защото синът ѝ се е застрелял.

Няма коментари:

Публикуване на коментар