понеделник, 2 декември 2019 г.

Маргарет Мичъл - Отнесени от вихъра


Главната героиня, Скарлет О‘Хара, е 16-годишно момиче, първа красавица на окръга. Тя живее в родния си дом, Тара, заедно със семейството си – майка ѝ Елен е наследница на стар френски род – Робиярови. Тя е била кокетка, също като Скарлет, и е била влюбена в свой братовчед, ала когато семейството ѝ научава за това, те го отпращат, а той се сбива и умира, при което Елен решава да се омъжи за най-неочаквания за всички кандидат – бъдещият ѝ съпруг, Джералд. Той е дребен ирландец със сини очи, който единствен е най-нисък и не така достолепен, в сравнение със своите братя. Той печели Тара на карти и я възражда, като малко по малко купува роби, а после решава, че на неговия дом е нужна стопанка и се жени за много по-младата от него Елен.

След брака си, Елен се преобразява напълно и отдава живота и душата си на своя мъж и семейството си. Всички обичат Елен и я уважават. За Скарлет нейната майка е опората ѝ в живота. Скарлет граби в пълни шепи от живота, наслаждавайки се на тълпите от ухажори и завистта на останалите момичета, когато им измъкне някой кавалер изпод носа.

В началото на романа Скарлет се среща с близнаците Брент и Стюарт, които живеят в съседното имение и които се надпреварват да я ухажват, без да се замислят как ще се променят отношенията им, ако тя избере един от тях. Докато разговарят, близнаците споменават на Скарлет, че Ашли Уилкс ще обяви годежа си на тазвечерното празненство в неговото имение, Дванадесетте дъба. Първоначално Скарлет само свива рамене, защото бракът на Мелани и Ашли е известен от години, но сега той става факт и това я ужасява. Дори близнаците виждат промяната у нея, въпреки че не разбират до край причината, а тя е, че Скарлет е влюбена до уши в Ашли, макар нейният баща да не ѝ позволява да го вземе за съпруг, защото, по негови думи, двамата са от различно тесто.

На празненството Скарлет отново е заобиколена от множество ухажори, но тя иска да говори насаме с Ашли, преди да направи предложението си пред всички. Тя не може да търпи единствено разговорите за война, а това се разисква всеки ден, защото Северът иска да сложи край на робството, а южняците са толкова самовлюбени и самоуверени, че не виждат опасността. Единствено Рет Бътлър, неочакван гост, около 35-годишен, се осмелява да каже, че Югът не разполага с достатъчно военна мощ или заводи за муниции, че да успее да спечели войната. Неговият коментар е приет много остро и Бътлър скоро изчезва някъде.

Когато идва време за следобедно спане, Скарлет се измъква от дамската стая и отива да търси Ашли, а когато му признава в кабинета на баща му, той я отхвърля, казвайки ѝ, че са от различни светове, и тя, в яда си, хвърля ваза и Рет Бътлър се изправя от дивана, на който се намира. Той още тогава хвърля око на Скарлет, а тя веднага го намразва, защото ѝ казва истината, а и изглежда като елегантен пират.

Скарлет се връща на пръсти обратно горе, за да не разберат, че е излизала, когато чува как я обсъждат. За нея се застъпва най-противният човек на света, самата Мелани, която вижда единственото доброто у хората. След това Ашли ѝ прави предложение пред всички, а Скарлет, в яда си, приема предложението на най-голямото теле сред ухажорите си – Чарлс Хамилтън. Тя се жени за него, въпреки опитите на Елен да я вразуми. Техният брак продължава само два месеца, през които Скарлет се мести в Атланта и забременява.

В това време започва войната и Чарлс заминава, а по-късно семейството получава известие, че той е починал от пневмония, като не е известил предварително за състоянието си. Така Скарлет внезапно се превръща в млада вдовица и започва да страда от това, че има бебе, за което никак не я е грижа, и че не може вече да танцува като преди, а само да носи черно и да изглежда непрестанно опечалена. Тя също не може да понася работата си в болницата като милосърдна сестра и сила ѝ дават единствено мислите за Ашли, който също е заминал на война.

Единственият път, в който се отдава възможност да се повесели, е когато се организира нещо като тържество, на което да се събират средства, за да се прати всичко необходимо на войниците. Компания на Скарлет прави Мелани (Мели) и единствената причина да я търпи е, че Мели получава писма от Ашли, които Скарлет тайно чете, макар да не разбира цялото им съдържание. Ашли и Мели са по-духовно извисени и живеят в мечти, докато Скарлет е по-земна и притежава безброй недостатъци.

На тържеството се появява и Рет Бътлър, който веднага разгадава желанието на Скарлет да танцува и когато идва време за наддаване за дами, той плаща най-високата сума за Скарлет и тя страшно се забавлява да танцува, въпреки че непрестанно получава упреци, задето е минала едва година от смъртта на Чарлс.

По Коледа Ашли излиза в кратък отпуск. Той идва много променен, отслабнал и с чужди ботуши. На вечерята е ведър и оптимистичен, но когато остава насаме със Скарлет малко преди да си тръгне, той казва, че положението е точно такова, както го е описвал Рет Бътлър и че скоро ще загубят войната. После Ашли моли Скарлет да се грижи за Мели, а Скарлет не издържа, признава му чувствата си и двамата се целуват. Той си тръгва покрусен.

Месеци след заминаването на Ашли става ясно, че Мели е бременна. Доктор Мийд е притеснен, че тя има твърде тясна талия и че раждането ще е мъчително, но Мели е много щастлива, защото първоначално страшно е завиждала на Скарлет, че има дете и най-вече, че е момченце.

През дългите месеци, в които е вързана с Мели, единствена утеха на Скарлет са посещенията на Рет Бътлър. Въпреки че той не се включва във войната и ходи с контешки дрехи (заради което получава много упреци), Рет се занимава с контрабанда и носи от най-необходимите стоки до рокли и дребни джунджурии, които радват Скарлет. На нея страшно са ѝ дотегнали старите рокли, които трябва да се кърпят отново и отново.

Раждането на Мели наближава и точно тогава янките започват да настъпват към Атланта. Скарлет е останал съвсем сама, само с една малка прислужница, която да се грижи за нейния син. Приси е много страхлива и несръчна, а Скарлет непрестанно я плаши и праща ту за доктора, ту за Рет. Приси обаче не може да намери доктора, никой дори не ѝ обръща внимание, затова Скарлет отива сама да го търси и го намира насред поле от ранени войници, които се протягат към нея и я молят за вода. Доктор Мийд не може да остави войниците и се налага Скарлет сама да изроди бебето на Мели. Това без малко не я убива.

Присти успява да намери Рет, а той, с риск за живота си, краде грохнал кон и раздрънката каруца, на която слагат дюшек, а после и самата Мели. Всички се качват. В това време войниците на Юга подпалват всички складове с провизии, за да не се докопат янките до тях и каруцата, теглена от кончето едва успява да излезе от града.

В това време Скарлет упреква Рет, че не се е включил в армията и той внезапно решава да го направи, тъкмо когато каузата им е почти обречена. Преди това обаче той я целува, от което на нея ѝ прималява, но после веднага го отблъсква, защото по-рано той ѝ е предложил да стане негова любовница и тя отново го е отхвърлила. След като студено го отблъсква, Рет оставя Скарлет, а тя подкарва каручката към Тара.

Там тя заварва положението още по-зле. Янките са минали, разграбили са всичко и са изгорили памука. Майка ѝ се е разболяла и е заразила двете сестри на Скарлет. Елен не е могла да издържи и е умряла, от което баща ѝ си загубва ума. В Тара са останали само Мами и Порк, както и майката на Приси. С общи усилия те успяват да започнат живота си отначало, въпреки че е много трудно и постоянно гладуват.

С помощта на своите съседи, Скарлет се сдобива с крава, свиня с малки свинчета, започва сама да бере памук (защото къщната прислуга отказва), прави градина и точно когато си стъпват на краката, идва един янки и Скарлет го застрелва. За това разбира само Мели, тъй като всички са тръгнали да търсят избягалата свиня. Скарлет взима тялото и го заравя, след като с Мели откриват всички бижута и вещи, откраднати от мъртвия войник. С помощта на коня му Скарлет обикаля съседните имения и така разбира какво се е случило.

Малко след това в Тара идва отряд янки, който претърсва къщата и взима каквото може, а и на всичкото отгоре подпалват кухнята, но Скарлет и Мелани успяват да угасят навреме огъня. После Тара става нещо като гостоприемница за войници на Юга – те ги хранят, дават им място да спят и научават малко новини за Ашли. Месеци след това Ашли се връща у дома. Докато той е опитвал да се върна, в Тара е дошъл още един гост – еднокракия Уил Бентийн, който е проницателен и делови и веднага разбира за чувствата на Скарлет към Ашли.

Уил помага много за вдигането на Тара от отломките, купуването на запаси и семена за памук. Ашли опитва да му помогне, колкото може, но не му се отдава, защото не е в природата му. Един ден Скарлет и Ашли остават сами, тя пак му признава чувствата си и той я целува, но също така ѝ признава, че желае само тялото ѝ. След поредното отхвърляне, Скарлет научава, че данъците за Тара са вдигнати много високо, така че да не могат да ги платят и бившият служител на майка ѝ да купи имението, откъдето някъде е бил изгонен. Новата му жена, между другото, е била причината Елен и двете ѝ по-малки дъщери да се разболеят.

Бясна, Скарлет ги гони от дома си, когато двойката идва уж на гости и решава да иде в Атланта да иска пари от Рет. Но тъй като няма никакви нови дрехи, взима любимите завеси на майка си, за да си направи най-красивата възможна рокля. Когато се връща в Атланта, Скарлет вижда разрушенията и не може да повярва на очите си. Научава и че Рет е в затвора. Оказва се, че точно преди края на войната Рет е имал много пари, дадени му от Конфедерацията, които той е записал на свое име и които сега са на практика негови. Янките го държат пленник, за да измъкнат парите от него и заплашват да го обесят.

Скарлет отива в затвора и се представя за негова сестра. Рет е невероятно щастлив да я види и когато я пита за причината, тя си дава вид едва ли не, че има чувства към него и той почти попада в капана – започва да целува благодарствено ръцете ѝ и в следващия миг забелязва, че те са покрити в рани и мазоли и разбира, че Скарлет живее съвсем мизерно. Рет я принуждава да му каже причината за своето посещение и тя признава, че ѝ трябват пари. Двамата се скарват и тя бяга в дъжда, където попада на годеника на сестра си – Франк. Тя му казва, че сестра ѝ ще се жени за друг и бързо го омайва да се ожени за нея.

Малко след това тя показва истинския си характер и Франк с ужас разбира, че Скарлет съвсем не е глупачка. Тя опитва да посъживи неговия бизнес с домашни потреби, а след това решава да купи дъскорезница, тъй като времето е много подходящо – хората започват да възстановяват домовете си, ала тя се нуждае от заем и отново трябва да се обърне към Рет.

Когато Скарлет се сдобива с дъскорезницата, тя се показва по-силна и оправна от мъж, което привлича много негативно внимание към нея и всички започват открито да я обсъждат, най-вече когато тя забременява и продължава въпреки това да ходи из града. В такива моменти наблизо винаги се оказва Рет. Въпреки че той не е в Атланта през повечето време, когато бременността ѝ напредва Рет винаги е някъде наблизо да ѝ помогне.

Малко преди да роди, Скарлет знае, че трябва да си намери заместник и заставя Мели да склони Ашли да дойде да работи за нея. Ашли не може да се понася, задето го издържа жена и отказва първоначално на Скарлет, ала когато Мели застава на нейна страна, той склонява и отива да работи в дъскорезницата, макар и това да не му се отдава.

Когато идва време Скарлет да роди, нейният мъж пребърква цялата къща, намира нейните пари и ги вкарва банката на свое име. Когато разбира, Скарлет изпада в див яд, но нищо не може да направи. Когато си стъпва на краката, тя пак започва да ходи до дъскорезницата и вижда, че едва успяват да покрият разходите.

Една вечер, докато пътува сама, Скарлет е нападната от негър и бял мъж, които почти я изнасилват. Тя успява да се спаси, благодарение на един свой бивш роб. Когато се прибира у дома и казва за случилото се, никой не ѝ обръща внимание и никой нищо не прави, като че са очаквали точно това. Скарлет е ужасена. Франк излиза, а жените в това време се преструват на спокойни. Скарлет разбира, че нещо лошо предстои да се случи и разбира, че Франк и Ашли са членове на Ку-клукс-клан.

Янките идват да търсят Франк и Ашли, а след тях се появява Рет с Ашли под ръка, заявявайки, че много се е напил и че двамата са били в публичния дом на Бел Уолингтън и че тя и нейните момичета могат да го потвърдят. Янките искат да вземат Ашли за разпит, но той не изглежда на себе си и Скарлет разбира, че той не е пиян, а прострелян. Малко след това разбира, че Франк е мъртъв.

Почти веднага след погребението на втория ѝ мъж, Рет отива при Скарлет и ѝ казва, че не може да чака повече и че иска да се оженят. Тя не може да повярва, но Рет ѝ обещава, че това е само сделка. И така, въпреки протестите на всички, Скарлет и Рет се женят и заминават на меден месец в Ню Орлиънс, където Скарлет не престава да се тъпче, а Рет – да я заплашва с развод, ако вземе да надебелее.

Когато двамата се връщат, те заживяват в хотел, докато се строи огромната им, претруфена къща. Случва се това, за което Скарлет най-силно мечтае – нейните стари приятели, сега – врагове, се пръскат от яд и в дома ги посещават само онези, които Рет е спасил от бесилката, когато янките са преследвали Ку-клукс-клан. Причината да отбягват Скарлет е и защото тя общува много с янките (които също я презират), а и тя самата не го долюбва, но мисли, че са ѝ нужни подобни връзки. Единствено Мели се осмелява да ѝ го каже, но Скарлет бърза да я попари, както прави обикновено.

Малко след това Скарлет разбира, че е бременна от Рет. Тя не иска дете от него, но все пак го износва и когато се ражда, става всеобща любимка – малката Бони. Рет е толкова горд с нея, че обсъжда всеки малък детайл и започва да си възвръща любовта на хората. Той иска да направи Бони дама и да ѝ осигури добро място, затова се държи любезно и престава да бъде циничен и откровен, както обикновено.

Скарлет държи да покаже на Ашли, че никак не е близка с мъжа си повече, затова казва на Рет, че не иска повече деца и че иска да спят разделени, ала когато това се разчува, нейното положение става дори по-лошо. Рет започва да спи с малката Бони, която не се бои от нищо, освен от тъмнината. Двамата стават любимци на цяла Атланта, а хората продължават да презират Скарлет, дори по-силно от преди, а и Рет не прави нищо, за да защити жена си.

Рожденият ден на Ашли наближава и Мели му организира тържество. Скарлет отива в дъскорезницата да го поздрави и разбира, че няма чувства към него, но ги виждат как се прегръщат и веднага избухва скандал за прелюбодейство.

Бесен, Рет се връща у дома и кара насила Скарлет да облече най-скъпата си рокля, а после да иде на тържеството пред очите на всички. Когато се връща у дома, Скарлет замалко не избухва в плач. Рет отива да се напие и се прибира, едва стоейки на краката си. Двамата със Скарлет разговарят, а тя все мисли как да му избяга. Той я настига, започва да я целува и прекарва нощта с нея. На следната утрин Скарлет разбира, че той е влюбен в нея и иска да му се подиграе, но той се прибира едва след ден, а после взима Бони и заминава с нея за три месеца.

През това време Скарлет разбира, че е бременна. Когато казва на Рет, той ѝ пожелава да пометне, а Скарлет вдига ръка да го удари, но пада по стълбите и прави аборт. След това тя лежи болна дълго време, а Рет непрестанно чака тя да го извика. И въпреки че Скарлет мисли за него, тя не намира сили да изрече името му. Докато е болна, Рет признава всичките си грехове в скута на Мели и тя не може да повярва, но го съжалява.

Когато си стъпва на краката, Скарлет заминава за Тара, а Рет остава с децата. Минава известно време и тя се прибира обратно у дома. Бони е станала изключително своенравна и Рет решава да ѝ измисли някакво ново занимание – езда. Купува ѝ костюм и пони, а малката решава още първия ден да прескочи ограда. В ума на Скарлет внезапно се връща спомен от смъртта на баща ѝ – тогава, още в Тара, той съвсем си е изгубил ума и една от сестрите ѝ се е опитала да го накара да подпише документ, с поред който той е бил верен на янките, за да получат много пари като обезщетение за изгорения памук. В последния момент Джералд идва на себе си, яхва кон и решава да прескочи ограда, както е правил в миналото, въпреки че Елен му е забранявала. Така Джералд опита отново да скочи над оградата, но конят спира, той полита и си чупи врата.

Същото се случва и с Бони. Тя пада от коня и умира, а Рет убива понито ѝ. След това взима тялото ѝ в стаята си и отказва да го даде на Скарлет да я погребат. Казва на Мами да му донесе свещи в стаята и ѝ обяснява, че Бони се бои от тъмнината. Съсипана, Скарлет ту обвинява Рет за смъртта на Бони, ту си я иска обратно, ту стои в стаята си мрачна, защото тя също силно е обичала детето.

Незнаейки какво да прави, Мами отива при Мели да я моли за помощ. Мели отива в стаята на Рет, казва му нещо и той най-накрая се съгласява да погребат Бони, въпреки че вярва, че в гроба ще я е страх, защото е тъмно.

След погребението Рет започва да пие все повече и повече, не се подстригва, не се бръсне, носи все едни и същи дрехи. Скарлет приема смъртта на Бони по-добре, въпреки че и на нея ѝ е страшно тежко. Тя отново се връща в Тара, ала получава писмо от Рет. Той я посреща на гарата и веднага я води в дома на Мели – тя умира.

Изглежда Мели е забременяла втори път, въпреки предупрежденията на доктора, и сега нито тя, нито детето ще оцелеят. Последното желание на Мели е да види Скарлет. Рет отказва да влезе, защото много уважава Мели и няма да издържи да я види. Скарлет отива при Мели, а тя я моли да се грижи за сина ѝ Бо и за Ашли. Скарлет се съгласява, а после хуква през мъглата към дома си, осъзнала колко силно обича Рет. Когато обаче най-сетне му признава всичко, той казва, че любовта му към нея е угаснала и че сега тя е свободна да се разведе с него и да се омъжи за Ашли. Скарлет продължава да настоява на своето, но Рет казва, че след като няма да се разведат, той ще замине и ще поддържат само фиктивни отношения. Скарлет е съсипана, не знае как да върне Рет и мисли единствено да се върне в Тара и да реши какво да прави на следващия ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар