четвъртък, 13 юни 2019 г.

Васил Друмев - Нещастна фамилия


(Хронологично)

 

Джамал Бей е бил млад яничарин (в книгата е с "я"), когато се е влюбил в красива българка и решил да я потурчи, но тя се омъжила за Иван. Когато Джамал бей опитал да я открадне с хората си, Иван и братята му я защитили и Джамал бей се заклел да отмъсти на него и цялото му семейство. Затова подпалил къщата му, убил баща му и взел жена му, но като видял Иван, че я отвличат, отишъл да я спасява. Жена му искала от него да я промуши, но Иван не намерил сили и тя се самоубила. След това Иван изчезнал.

Петър и Велко, братята му, мислели, че Иван е мъртъв и заживели заедно, отворили си дюкяни, но точно като започнали да забогатяват, Джамал бей пак се появил и запалил дюкяните и къщата им. Успял да вземе дъщерята и жената на Петър и решил да ги потурчи, но те отказали. Тогава той започнал да измъчва жената на Петър, но тогава се появил Иван и я спасил, макар че му отсекли ръката.

Със сетни сили Иван се прибира в самодивското жилище с жената на Петър, но и двамата скоро умират. През тези две години, в които Петър и Велко са живели мирно, Иван е живял като скитник и често е идвал да проси в дома им. Когато обаче Джамал бей отвлича жената и дъщерята на Петър, Иван спасява Петър и сина му – Влади, след което ги води на едно пусто място в гората, за което всички вярват, че е обитавано от самодиви.

След като Иван умира, Петър и Влади прекарват на това място 20 години, без да знаят, че третият брат, Велко, жена му и трите му деца са живи.

Романът започва с това как Рада, жената на Велко, го чака да се върне. Разбойници са отвлекли двамата им синове – Велико и Стоян, и искат за тях огромен откуп, който Велко не може да събере, защото никой не иска да купува нивите му – всички го смятат за прокълнат заради нещастията, случили се на семейството му.

Велко се връща покрусен, Рада си скубе косите и оплаква синовете си. Тя иска да се утеши с последното си дете, Недка, което е само на 2 години, но когато се прибира, вижда я забучена на кол да се пече върху голям огън. Рада си губи ума, а Велко отмъщава на разбойниците и решава да се самоубие. Рада го разубеждава, но Велко не може да понесе, че и синовете му ще умрат, затова отива в самодивската къща да търси смъртта.

Там той среща брат си Петър и сина му Влади, които носят маски. Петър и Влади познават Велко, но решават да не се издават, а да помогнат на синовете му. Влади има банда, с която напада разбойниците и освобождава братята. В стълкновението умира един от пазачите – Омар, който се оказва незаконен син на Джамал бей.

Новината за бягството на братята стига до Джамал бей. Сега той си има и други проблеми – неговият син Али и майка му са били тайно християни, а и наскоро са избягали с Петя, в която Али е бил влюбен. Джамал бей е толкова бесен, че заклева Емин, който също е яничарин, да убие цялото семейство бавно и мъчително.

За да влезе в Преслав, Джамал бей използва главатаря на кърджалиите, който по-късно обезглавява. Емин успява да залови Вълко, Рада, Велико и Стоян, а в боя умират Петър и Петя (Влади научава, че сестра му е жива, малко преди един кърджалия да я убие). Велико и Стоян са изпечени живи, а Вълко и Рада – след тях. Докато Джамал бей гледа как умират, конят му се подплашва от нещо, но защото Джамал бей не успява да измъкне крака си от едно дърво и от седлото на коня, той бива разчекнат на две.

Виждайки смъртта и възмездието, сполетяло господаря му, Емин се хвърля в огъня.

Останал сам, Влади се прибира в самодивското жилище, плаче над гроба на майка си и пита бог защо се е случило всичко това. След като влиза в къщата, тя пламва от четири страни, но не става ясно дали Влади е умрял.

Няма коментари:

Публикуване на коментар