неделя, 9 декември 2018 г.

Шекспир - Ромео и Жулиета


Във Верона живеят две вечно враждуващи фамилии – Монтеки и Капулети. Още в началото на пиесата слуги от двете фамилии се сбиват, толкова се ненавиждат. Монтеки пита Бенволио, свой роднина, дали Ромео не е участвал в свадата, но той отвръща, че Ромео е измъчван от несподелена любов и отказва да назове името на девойката.

В това време в дома на Капулети бащата на Жулиета разговаря с граф Парис, който е роднина на княз Ескал, за сватбата на дъщеря си. Капулети вече е харесал Парис, макар Жулиета да е едва 13-годишна. По този повод, Капулети организира бал.

Ромео узнава за бала и отива със своите приятели – Меркуцио и Бенволио. На бала Тибалт, братовчедът на Жулиета, вижда Ромео и пожелава да го убие, но старият Капулети не му позволява.

На бала Ромео вижда случайно Жулиета и на момента се влюбва в нея, както и тя – в него. Целува я два пъти и чак след това разбира, че тя му е враг.

След бала Ромео и Жулиета се среюат тайно и се обясняват в любов. После Ромео отива при брат Лоренцо, за да го помоли да венчае двамата влюбени тайно. Брат Лоренцо упреква Ромео, че твърде лесно е забравил любовта си към Розалина и се надява и тези чувства да не го напуснат така бързо.

Дойката на Жулиета отива при Ромео и той ѝ казва къде и кога ще се случи венчавката. Още следобеда Ромео и Жулиета се женят, но същият ден Тибалт идва да търси Ромео. Защото вече са роднини, Ромео не иска да се бие с него. Думите на Тибалт обаче предизвикват Меркуцио и двамата се сбиват. Ромео опитва да ги разтърве и застава между тях, при което Меркуцио губи бдителност, бива намушкан от Тибалт и умира.

Разгневен заради смъртта на Меркуцио, Ромео се сбива с Тибалт и го убива. Князът на Верона научава за случилото се и праща Ромео в изгнание, вместо да го осъди да смърт. В дома на Жулиета дойката ѝ разказва за случката и присъдата на Ескал. Жулиета праща пръстена си на Ромео и иска от него да се срещнат за последен път, преди да замине за Мантуа.

Брат Лоренцо измисля план как да събере двамата влюбени – Ромео ще иде в Мантуа за кратко, а после Лоренцо ще обяви сватбата му с Жулиета и той ще се завърне във Верона с почести. Ромео и Жулиета се срещат за последно, а Жулиета има лошо предчувствие. По-късно дори Ромео сънува пророчески сън за смъртта си.

Така се случва обаче, че вместо да скърби за смъртта на Тибалт, Капулети решава да ожени дъщеря си за граф Парис само след три дни. Жулиета е против, с което предизвиква гнева на родителите си. Баща ѝ започва да я псува, кълне се, че ще я остави без наследство и ѝ казва, ако иска да се обеси, защото тя вече не е негова дъщеря.

Твърдейки, че ще се изповяда преди сватбата, Жулиета отива при брат Лоренцо. Там е и Парис. Като остават сами, Лоренцо дава на Жулиета отвара, от която ще заспи и ще изглежда мъртва за известно време. Жулиета се прибира у дома радостна, казва, че е съгласна за сватбата и баща ѝ избързва със сватбата и вместо след три дни, иска да я направи още на следващата сутрин. Жулиета моли дойката си да я остави да спи сама, изпива отварата и на сутринат всички мислят, че тя е мъртва – сватбената ѝ рокля става погребална, а пиршеството – за Бог да прости.

Научавайки за трагедията, слугата на Ромео, Балтазар, препуска с кон до Мантуа, казва му за смъртта на Жулиета. Ромео купува нелегално отрова от един аптекар и се връща във Верона при открития ковчег на Жулиета за да умре до нея. В това време Лоренцо научава, че писмото му до Ромео не е успяло да стигне до него заради чумна епидемия и Ромео не знае за плана с приспивателно. Осенен от лошо предчувствие, Лоренцо също тръгва към открития гроб.

Там вече е Парис, дошъл да почете Жулиета. Като чува, че някой идва, той се скрива, а после напада Ромео. Ромео убива Парис и изпълнява последното му желание – слага го близо до трупа на Жулиета. Ромео отива до тялото ѝ, изпива отровата и умира. В този момент Жулиета се събужда, вижда какво е направил, взима кинжала му и се самоубива. Малко след това идва брат Лоренцо.

Князът на Верона идва и иска да разбере какво се е случило. Всеки свидетел разказва за чутото и видяното. Капулети и Монтеки, двамата бащи, като разбират за трагичната любов на децата си, слагат край на враждата веднъж завинаги.

Няма коментари:

Публикуване на коментар