събота, 8 декември 2018 г.

Пейо Яворов - В полите на Витоша


Май месец.

Стефан Драгоданоглу е политик. Той има сестра, Мила, и стари, консервативни родители. Стефан остава насаме със сестра си и разговаря с нея. Той я пита за нейния пръстен с опал, защото го е видял на ръката на своя враг – Христо Христофоров, също политик. Христо дори се е осмелил да блъсне Стефан и братът не може да преглътне тази обида. Мила признава, че обича Христо и че се е влюбила в него още преди три години, когато е била на 17.

Стефан настоява Мила да прекрати връзката си с Христофоров, но тя отказва.

Чудомир, който е приятел на Мила и предава съобщенията ѝ на Христофоров, се среща с него и му разказва какво се е случило предната вечер. Христо решава, че трябва да се изясни със Стефан и си уговаря среща с него.

Стефан настоява Христо да остави Мила, а Христо го удря в гнева си. Стефан се прибира бесен и заплашва да му обяви дуел, но не прави нищо подобно.

След този инцидент Мила и Христо се срещат тайно на едно гробище, докато тече погребението на нейна приятелка. Мила и Христо се обясняват в любов един на друг, Христо дори я белязва, като я ухапва по пръста, но после ѝ казва, че ще е най-добре за нея да замине за Москва, а след година и половина той да дойде при нея. Мила е в отчаяние.

Стефан и Елисавета, жена му, виждат лошото настроение на Мила и Христо и се радват, че в техните отношения има раздор. Стефан става още по-щастлив, когато казва на Мила, че ѝ е намерил жених и че родителите им са дали съгласието си. Годеникът е д-р Васко, който всъщност е техен далечен роднина. Той е богат, но много глупав. Стефан излиза и докторът идва да направи официалното си предложение, а Мила се възползва от възможността да му каже, че обича друг. Докторът не желае да слуша и заявява, че този разговор не се е състоял, но излиза на улицата.

Разгневен, Стефан излива недоволството си върху Мила, тя го нарича тиранин, но той е убеден, че до седмица тя ще стане жена на доктора. След малко Мила излиза навън, прекосява улицата и в хорската глъчка бива блъсната от трамвай.

Христофоров е зает в редакцията, но е много щастлив. Той се готви да напусне политиката. По едно време идва Чудомир и не знае какво да му каже. Христофоров го притиска и разбира, че Мила не е наред. Обажда се в болницата да пита за състоянието ѝ. Тя умира.

Мила лежи на смъртно легло, бълнува за Христофоров и за куклите си. Всички чакат тя да умре. Христофоров идва и Стефан го пуска да влезе при Мила. Двамата остават сами. Първоначално Мила не го познава, но после кара Стефан да се закълне, че ще я изведе от тук и двамата ще избягат. Той обещава. Навън се разразява буря. Вади пистолета си и се застрелва със следващата светкавица. Мила го вика по име, надига се и пада връз него мъртва.

1 коментар:

  1. Последната част е неточна. Кой се самоубива Хрситофоров или Стефчо ? По-логично е да е Христофоров, но не е оточнено. Оправете си резюмето

    ОтговорИзтриване