вторник, 6 август 2019 г.

Емили Бронте - Брулени хълмове


Романът започва с пристигането на г-н Локуд като нов наемател на имението Тръшкрос Грейндж. Локуд не е очарован от обитателите на Брулените хълмове, съсденото имение, най-малко пък от хазяина си – Хийтклиф. Една вечер Локуд се разхожда до имението, но започва да вали силен сняг и той е принуден да спи в Брулени хълмове, където намира книги с написани в празните пространства истории и три имена: Катрин Ърншоу, Катрин Линтън и Катрин Хийтклиф. След като прочита една от историите, той вижда призрак на жена и с виковете си буди Хийтклийф, който взима историята му не на шега.

Решен да узнае повече за Брулени хълмове, Локуд започва да разпитва Елен Дийн (Нели), която сега се грижи за Тръшкрос Грейндж, а и за самият Локуд, който се разболява.

Когато е била дете, Нели е работела като прислужница в Брулени хълмове. Домът е имал друг господар – Ърншоу. Старият Ърншоу е имал две деца – Хиндли, който е бил на възрастта на Нели, и Катрин. При едно от пътуванията си, той е обещал да донесе подаръци и на трите деца, а вместо това се връща с едно изоставено от Бога циганче, чието име и фамилия е Хийтклиф. Виждайки го, Хиндли го намразва, а Катрин решава да се сприятели с него.

В началото Хийтлиф е бил измъчван дори от Нели, но с времето е намерил другар в лицето на Катрин и двамата са играели непрестанно заедно. Хийтлиф крие от стария Ърншоу, че е бил измъчван от сина му, но когато неговият благодетел умира, цялата омраза на Хиндли се изсипва върху него. По това време Хиндли е вече женен за една болнава жена, която тайно страда от тубркулоза, и която малко преди смъртта си му ражда син – Хертън.

Освен Хиндли, Хийтклийф мрази и техния съсед – Едгар. Веднъж преди време Хийтклийф и Катрин са се промъкнали в Тръшкрос Грейндж да се надсмеят над богатите деца – Изабела и Едгар, които са се карали за малко кученце. Старият Линтън ги взима за крадци и Катрин не успява да избяга, защото едно от кучетата я захапва за крака. Хийтклийф опитва да я вземем със себе си, но те го прогонват. По-късно двете семейства се сприятеляват и децата идват да посещават Катрин. Тя обаче се разболява от треска. Нейният брат не знае как да се грижи за нея, той съвсем е вдигнал ръце от нея и Хийтклийф и майката на Едгар и Изабела я взима у дома да се грижи за треската ѝ, но двамата със съпруга си се разболяват и скоро умират.

След време Едгар започва да проявява чувствата си към Катрин, а тя – своят противен характер, който се е влошил с болестта си. Тя говори и прави каквото иска и, по съвет на доктора, никой не бива да ѝ противоречи. Едгар ѝ предлага брак, дори след като знае за нейната тъмна страна и Катрин приема, но веднага започва да се облива в съмнения и се допитва до Нели дали е постъпила правилно, като ѝ признава, че всъщност има чувства към Хийтклийф, но за нея той има твърде долен произход, за да се ожени за него. За нейно нещастие, той чува всичко и бяга от Брулени хълмове.

По време на тригодишното му отсъствие, Едгар се жени за Катрин и двамата се местят в Тръшкрос Грейндж, а Хиндли започва често да пие и учи сина си единствено на псувни и на нищо добро. Хийтклийф се връща неочаквнао и Катрин е полудяла от щастие. Той е съвсем променен и Едгар е притеснен. Хийтклийф се мести в Брулени хълмове и буквално си го присвоява от Хиндли, тъй като той е потънал в дългове. Хийтклийф решава да му отмъсти като прави сина му Хертън свой слуга и го лишава от всичко, което законно му принадлежи.

Катрин започва да си спомня старите си срещи с Хийтклийф и се чувства зле. В същото време сестрата на Едгар, Изабела, заявява, че е влюбена в Хийтклийф и Катрин я предупреждава, че този човек е дявол. Изабела обаче не иска и да чува. Катрин казва на Хийтклийф за чувствата ѝ и той решава да се възползва от ситуацията. Мами Изабела да тръгне с него, почти не убива кученцето ѝ и още на първата вечер тя осъзнава грешката си. Когато се връща в Хийтклийф в Брулени хълмове, тя се превръща в затворник. Опитва се да се свърже с брат си и дълго време се измъчва, когато една вечер случва възможност да избяга от Брулени хълмове. Хийтклийф я ранява в ухото, но тя стуга до Тръшкрос Грейндж и с помощта на Нели заминава за Париж, където ражда момченце и го кръщава Линтън.

Малко преди тези събития Катрин заболява тежко от любовна мъка. Посещенията на Хийтклийф разбиват малко по малко съзнанието ѝ. Когато се виждат за последен път, тя е бременна в седмия месец. Хийтклийф ѝ признава любовта си, а Катрин - своята. После Хийтклийф заявява, че тя го е измъчвала 18 години и се заклева да я мрази, а тя – да стане призрак и да го преследва. Едгар обаче се прибира у дома и те се разделят. Преди смъртта си Катрин ражда момиченце седмаче, което кръщават на нея, но баща ѝ държи да я нарича Кати, за да не му напомня на майка му.

Дванадесет години по-късно Изабела умира и вика малко преди това брат си. Едгар се бави три седмици в Париж, а после се връща със сина ѝ – Линтън. Още същата вечер идва слугата на Хийтклийф, Джоузеф, който иска да вземе момчето. Нели го води на следната сутрин и почти веднага Линтън разбира колко ужасно е мястото. Хийтклийф превръща сина си в жива стръв, поддържайки болнавото му тяло само и само да го ожени за Катрин и да сложи ръка на двете имения.

Линтън има изключително противен характер и непрестанно се оплаква. Първоначално той и Катрин е срещат в Брулени хълмове, но после баща ѝ разбира и им забранява. После започват да си пишат, а след това – да се срещат тайно. Хийтклийф диктува писмата на Линтън, като го кара да пише повече за Катрин, отколкото за болежките си. Когато Хийтклийф разбира, че Едгар се е разболял сериозно, той започва да става все по-отчаян и да кара сина си, въпреки разклатеното си здраве, да среща малката Кати на поляната. Веднъж Линтън примамва Кати и Нели в Брулени хълмове, уж да му помогнат след поредния му пристъп, но всичко се оказва капак.

Хийтклийф принуждава Катрин да се омъжи за Линтън и веднага след това я прави затровник, предотвратявайки всеки опит на слугите на баща ѝ да я освободят. Катрин все пак успява да се изплъзне една вечер, за да се сбогува с баща си на смъртния му одър, без да му каже колко е нещастна. След смъртта на Едгар, Хийтклийф отново завлича Катрин в имението си, където тя се грижи за Линтън до смъртта му. Никой, дори собствения му баща, не трепва, докато момчето се бори с последни сили за живота си и един ден просто се задушава и умира. Катрин е съсипана, за нея всички са врагове. Това е и състоянието, в което Локуд я намира и дори ѝ носи едно писмо от Нели, преди да си тръгне.

Седем месеца по-късно Локуд се връща в Тръшкрос Грейндж, но Нели не е там, а в Брулени хълмове. Когато я среща, Нели му казва, че Хийтклийф е мъртъв. Тя разказва, че две седмици след заминаването на Локуд, Хийтклийф я повикал в дома си да замести Зила, другата домакиня, а след това започнал да се държи странно, да не яде и вижда призраци.

Докато той си губел ума, то отношенията между двамата братовчеди, онеправдания Хертън и нещастната Катрин, се постоплили. Въпреки че двамата много се карали и Катрин постоянно се подигравала на глупостта на Хертън, тя му признала, че не го мрази и започнала отново да го учи да чете. Виждайки как двамата се съюзяват срещу него, Хийтклийф вече не мисли за отмъщение, а започва да става все по-весел, тъй като непрестанно вижда своята Катрин.

В една дъждовна вечер Нели го намира мрътъв в леглото си, обливан от дъжд и с ръка, протегната през счупения прозорец, където Локуд по-рано е видял призрака на мъртвата Катрин. По-късно едно овчарче вижда духовете на Хийтклийф и Катрин на един хълм.

След смъртта на Хийтклийф, Хертън си връща всичко изгубено, жено се за Кати и двамата заживяват в Тръшкрос Грейндж, а Брулени хълмове остава под надзора на стария мърморко Джоузеф.

1 коментар: