неделя, 9 април 2017 г.

Любен Каравелов - Българи от старо време


Копривщица.

Хаджи Генчо е смятан за най-умният. Той е чел много книги, предимно руски и предимно от киевско. Дори поправя очето в църквата на някои места, които сам той не знае добре, тъй като непрестанно е пиян. Хаджи Генчо преподава в училището на децата и ги кара да му гледат кокошките. Зъл е по природа, но добър с онези, от които има полза. Хората знаят за тази му тъмна страна, дори се носят слухове за него, че преди години продал дете, за да правят комка с кръвта му.

Дядо Либен е приятел на Хаджи Генчо от дълги години, но преди да се задоми и да си завъди челяд, той ходил по планината с лоши хора, убивал е и е грабел. Като си намерил жена, родила му трима сина, двама от които оженил за все хубави невести, защото той много държал на красотата, не на качествата, и сега търси третата си снаха за своя ерген Павлин. Така се спира на Лила (Велика) – Хаджигенчовата дъщеря.

За да го накара да склони, дядо Либен постоянно храни и пои Хаджи Генчо с всичко, което има. Хаджи Генчо се прави на недостъпен, казва, че първо ще се допита до семейството си. Но той просто го заявява. Дядо Либен прави същото и със сина си, след като му дръпва дълга реч и го кара да му целува ръка безброй пъти. Оказва се, че Лила и Павлин се знаят и обичат. Веднага се съгласяват да ги венчаят.

Същият ден, в който Хаджи Генчо дава съгласието си, дядо Либен идва да иска невестата. Вдигат тържество, всички пият и се веселят. Оставят и младите да си поговорят съвсем за кратко. После отиват да довършат празненството и в къщата на дядо Либен. На следващия ден Хаджи Генчо се домъква в къщата му, за да пие, но дядо Либен сърдит го отпраща. Тръгнали са слухове, че Хаджи Генчо си има работа с тъмни сили, че змей летял над къщата и училището му, заради което и учениците започват да идват все по-малко.

Без да знае истинската причина за сръднята на дядо Либен, Хаджи Генчо му пише писмо, което дядо Либен дори не прочита, а направо изгаря.

В края на май Павлин говори с най-добрия си приятел Благой за тайните си срещи с Лила. Те се уговарят да се срещнат около полунощ, но Хаджи Генчо ги залавя. Праща Павлин в конака да го накажат, обвинява го, че му е откраднал пари. Павлин така и не успява да вземе Лила, колкото и пари да обещава на Хаджи Генчо, а дядо Либен, като вижда колко се обичат, обещава му да му помогне да я отлвекат. Така и правят. Павлин и Лила бягат за Пловдив, където се женят и живеят при лелята на Павлин, а къщата на Хаджи Генчо я освещават попове и „прогонват земя“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар