неделя, 23 юли 2017 г.

Джордж Гордън Байрон - Дон Жуан


(Незавършен роман в стихове. Оригинално: Дон Хуан. В жанрово отношение се смята по-скоро за роман-есе, тъй като не се знае кое преобладава – фабулата или размишленията на Байрон. Романът не е завършен заради смъртт на Байрон. Приживе е плют от критиката, сестра му и любовницата му опитвали да го откажат от романа, имал и други лични проблеми)

 

Дон Жуан е на 16 години, когато за пръв път среща любовта.

Родители са му Дон Хосе (който имал две любовници) и Инес. Майка му посветила време и усилия да го научи на скромност и религиозност, но нейната приятелка – Юлия (23) не остава безразлична към сина ѝ. Юлия е омъжена за Алфонсо (50). Нещастна е в брака си, разликата им е твърде голяма. Когато Юлия се запознава с дон Жуан, той е на 12, а когато става на 16, тя го съблазнява.

Мъжът ѝ разбира, че тя си има любовник. Преди това за връзката им е знаела само прислужницата. Тя помага на господарката си да излъже своя мъж, ала в крайна сметка дон Жуан е разкрит. Майка му го праща надалеч. Той се качва на кораб със своя слуга Педрило. Целият кораб попада на буря. Губят платната си и дни наред се носят по течението без вода и храна. Стига се и до канибализъм. В крайна сметка всички умират (слугата го изяждат, след като неговото име се пада на жребия. Дон Жуан отказва да яде човешко).

Дон Жуан става единственият оцелял. Корабът се разбива и той се озовава на непознат екзотичен бряг. Там го намира Хайди – тя е дъщеря на местния пират Ламбро. Хайди и Зоя, нейната слугиня, се грижат за дон Жуан. Тя се влюбва в него и той – в нея. Води го в дома си, когато баща ѝ заминава. Двамата гуляят, харчат парите, които той е откраднал. Когато той се връща и ги заварва заедно, разделя ги. Затваря дон Жуан и го продава в робство, въпреки че смята да го убие. Когато бива разкрива, Хайди припада, след това губи разсъдъка си и на десетия ден умира. Скоро след нея от мъка умира и баща ѝ.

На пазара за роби дон Жуан попада на Баба – черен слуга, който го води в двора на турския султан. Там той бива преоблечен като жена, за да влезе в харема на султана. Причината за тази потайнственост е, че Гюлбеяз, 24-годишната и четвърта жена на султана, го харесва и иска да го съблазни. Дон Жуан обаче още е твърде ранен от загубата на Хайди и не може да приеме сърцето на султанката. Тя почти не полудява – за пръв път някой ѝ отказва нещо.

Тяхната интрига е прекъсната от руско-турската война – обсадата и превземането на Измаил от руските войски, предвождани от Суворов. Там дон Жуан се бие наравно с всчики. Запознава се и с Джон Джонсън, с когото стават близки. Двамата дори спасяват едно малко туркинче, което дон Жуан взима със себе си.

След края на сражението, дон Жуан заминава за Русия, където се среща с Екатерина Велика. Тя изпитва слабост към него, дава му много дарове. След това дон Жуан заминава с туркинчето за Англия.

Обществото в Англия е студено, липсва му любов. (Байрон постоянно усмива тази тяхна черта). Дон Жуан вече е на 21. Това общество му е напълно чуждо, но той опитва да лицемери като тях.

Запознава се с Аделина Амундевил – тя е на неговата възраст и въпреки че е омъжена и особена, тя започва да се интересува от младия мъж. За да стигне до него, предлага му да се задоми и му посочва 16-годишната Аврора. Дон Жуан изпитва към Аврора „изтлели“ чувства, но все пак дълбоки.

Дон Жуан гостува на семейство Амундевил с още много от аристократите. Там той среща призрака на Черния монах и при втората им среща, романът свършва.

 

Остават предположения за заформящия се любовен триъгълник между дон Жуан, Аделина и Аврора, за скандала и наказанието на младия любовник. В други версии дон Жуан е представен в по-зряла възраст. Интересува се от жените, докато не ги плени, а после минава към следващата – общо взето, персонаж, който си е заслужил смъртното наказание.

7 коментара:

  1. Благодаря за тези резюмета, страхотни са :D

    ОтговорИзтриване
  2. Това ,, из осма песен на Дон Жуан" ли е?

    ОтговорИзтриване
  3. Това е целият роман.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, тук съм само да кажа че много ми хареса това пройзведение

    ОтговорИзтриване
  5. Блогодаря, че сте го написали това мързеше ме да прочета тази измряла проклета глупост за едно домашно и заради вас мога просто да го претиша :D

    ОтговорИзтриване